5 tips for en enklere kjøkkentjeneste

Matlaging føles av og til som kjøkkentjeneste, som en ren plikt og et ork å gjennomføre. Kreativitet og tiltak har forsvunnet ut vinduet, men du vet at du må lage noe som faller smak for resten av husholdningen, og som aller helst er sunt i tillegg. Jeg innrømmer at jeg har det sånn noen ganger, selv om jeg stort sett syns kokkelering både er gøy og inspirerende. Det som redder meg da er noen enkle vaner og forberedelser jeg har plukket opp via jobb i storkjøkken, sånn at alt jeg trenger å konsentrere meg om er å faktisk gjennomføre matlagingen.

Day 16 - Cooking
Foto: Corey Butler

  1. Tilgjengelig og skikkelig kjøkkenutstyr
    Jeg skrev litt om viktigheten av skikkelig redskap i innlegget om kjøkkenfavoritter. Det hjelper lite å ha dette utstyret om du kommer hjem sliten fra jobb og må begynne å vaske opp før du i det hele tatt kan sette i gang med maten. Har du oppvaskmaskin: gjør det til en vane å rydde ut det rene og sette inn det skitne med det samme den er ferdig. Har du ikke oppvaskmaskin: sett av et fast tidspunkt til å gjøre den. Etter middag er smart, da er alt man trenger til neste middag rent. Delegér oppgaver! Du trenger ikke stå for alt selv (om dere er flere).
  2. Ukemenyer og handling
    Planlegg måltidene. På den måten har du oversikt over hva du må handle inn, og du har alle ingredienser tilgjengelig når du skal lage mat. Du slipper å være kreativ på uoppfinnsomme dager, og du faller ikke i «jammen Grandiosa er så lettvint»-fella.
  3. Utvid repertoaret med overskudd
    En annen fordel med planlegging er at du kan raide nettet og oppskriftsbøker for nye oppskrifter i planleggingsfasen, og dermed utvide repertoaret ditt på kjøkkenet uten å finne opp kruttet på nytt. Skriv ut eller merk oppskrifter du vil prøve, og sats på nyskapning på dager du vet du har overskudd. Å teste en ny, komplisert oppskrift etter maratonløp med levering i barnehage, møter i ett kjør på jobb, og henting i siste liten i barnehage er neppe å anbefale. Vær forberedt på å bruke god tid.
  4. Multitasking
    Lag en kjøreplan i hodet når du lager mat. Hva tar lengst tid på plata eller i ovnen? Start med det. Du kan fint kutte grønnsaker eller lage fruktsalat mens fisken står i ovnen og potetene på plata. Rydd vekk ingredienser etter hvert som du gjør deg ferdig med dem. Vask opp småting mens du venter. Gjør små, effektive oppgaver, i stedet for å spare alt til en kjempejobb til slutt. Tenk effektivitet og tidsbruk.
  5. Nyt maten!
    Sett deg til bords og vær fornøyd med det du har fått til. Det du ikke har fått til går ingen steder mens du nyter maten og samvær med familien.

Delicious Cheese
Foto: Chris Buecheler

(Tidligere publisert på kaffedamen.blogg.no)