Ivar Nimme av Arne Hjeltnes

Skjønnlitteratur


Foto: Kagge forlag

Ivar Nimme av Arne Hjeltnes

Ivar Nimme er en grisebonde på Vestlandet. Han tok over gården, noe motvillig, da faren forsvant på en pensjonisttur i Kina. Med tiden blir han glad i både arbeidet og grisene, og han driver gården slik den har blitt drevet av både faren og farfaren før ham. En dag kommer kommuneveterinæren for å fortelle at han må drive gården etter EU-direktiver. Det kan virke som en smal sak å gjennomføre, men Ivar liker ikke å bli overkjørt av byråkratiet. Er det noe han har greie på så er det hvordan man driver gårdsbruk med griser, mener han. Dermed tar han opp kampen med noe som viser seg å være mer enn bare byråkratiske regler. Det finnes nemlig menn i samfunnet som på sin egen skrudde måte prøver å bevare ro og orden i rekkene, og som går drastisk til verks for å hindre opprør og anarki. Ivar blir både utsatt for tvangsinnleggelse på psykiatrisk avdeling og etterforskning fra skatteetaten. Men Ivar har venner, og når de føler at nok er nok drar den nederlanske indianeren dem med på krigsstien!


Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Forfatteren Arne Hjeltnes trenger vel neppe noen introduksjon. Dette er den første romanen hans. Han har en tydelig fortellerstemme, med den lett gjenkjennelige humoren som en rød tråd gjennom hele boka. Historien oppfattes allikevel alvorlig nok, og man blir oppriktig bekymret for Nimmes ve og vel. Persongalleriet er bredt, fra den selvutnevnte indianeren til bergenske advokater og henholdsvis tafatte og overivrige kommuneansatte. Språket (nynorsk) er enkelt og konsist. Jeg tok meg stadig i å «høre» stemmen til forfatteren i bakhodet mens jeg leste. Det gjør boka lett tilgjengelig, også for de som ikke er vant med å lese så mye eller som sliter med tekst på en eller annen måte. I tillegg har boka korte kapitler, med tydelige perspektivbytter.

Dette er rett og slett en spennende og morsom roman om en vestlandsk grisebonde! Jeg plasserer den lett på topp 3-lista mi over norske romaner fra 2010, og anbefaler både by- og bygdefolk å få med seg denne historien!

Flere bøker som kan anbefales for voksne med lite lesetrening eller vanskeligheter med tekst finner dere på 100-lista til Leser søker bok.

(Tidligere publisert på kaffedamen.blogg.no)

Reklamer