Ansvarlig kattehold

Mange forbinder katter med selvstendighet og få krav til eier. Om man sammenligner med hundehold er dette til en viss grad sant, men katten krever også sitt. Her er noen viktige ting å tenke på FØR man skaffer seg katt.

1. Økonomi
Er ikke kjærlighet nok, sier du? Nei, det er det ikke. Det koster å ha ansvar for levende skapninger.

Du må ha råd til:

 • Næringsrikt og riktig kosthold til din katt, basert på rase, alder og aktivitetsnivå
 • Kattedo og sand
 • Leker og klorestativ
 • Transportbur
 • Veterinærutgifter i forbindelse med normal pleie og vaksinering (minst årlig helsesjekk)
 • Kastrering/sterilisering
 • Uforutsette veterinær- og medisinutgifter

2. Tid, overskudd og omgivelser
Du må ha tid og overskudd til daglig å:

 • Sørge for mat og vann
 • Tømme kattedoen minst én gang (flere ganger dersom det er innekatt)
 • Leke med katten og stimulere den mentalt
 • Kose med den og gi den oppmerksomhet

Omgivelsene må gi rom for:

 • Privatliv og ro når katten vil trekke seg tilbake
 • Lek og stimuli av naturlige instinkter

3. Ansvarsfordeling
Har du barn som har mast om å få en katt, og syns det er en god idé at de lærer empati og ansvar ved å ta vare på katten? Tenk igjen. Barn kan gjerne være deltakende i omsorgen for katten, men de skal ikke være ansvarlige for den. Katten er ikke et pedagogisk leketøy. Du, som voksen, har ene og alene ansvaret for at kattens ve og vel blir ivaretatt. Husk å lære barna at katten har krav på å bli behandlet med respekt, og at de skal la den være i fred når den ønsker det.

4. Allergier
Sørg for å teste for eventuell allergi i familien FØR katten flytter inn.

5. Kattunge eller voksen?
Når du har tenkt nøye gjennom alle punktene over, og kommet fram til at du vil bli en ansvarlig katteeier, kommer avgjørelsen om du skal velge en kattunge eller en voksen katt. Overalt i Norge finnes tusenvis av kattunger og voksne katter som trenger gode hjem. Undersøk om Dyrebeskyttelsen eller andre organisasjoner i ditt område formidler katter som er klare for adopsjon. Følg med annonsene på finn.no, og hjelp en av de mange kattene som legges ut under Gis bort der daglig. Uansett om du velger en organisasjon eller privatperson som formidler bør du stille spørsmål om kattens erfaringer og opplevelser så langt i livet. Er det en voksen katt med dårlige erfaringer med barn bør den kanskje skånes fra familieliv, og motsatt, er det en voksen katt som er vant med barn, hund og all slags mas vil den sannsynligvis finne seg godt til rette i en livlig familie.

Kattunger skal være MINST 12 uker før de flytter fra mammaen sin. De skal ha sin første vaksine når de er ca 12 uker, og deretter 3-4 uker senere. Spør om eier/formidler har fulgt opp vaksineprogram.

Hvis du velger å kjøpe/adoptere en rasekatt: les deg opp på rasens behov, adferd og helse.

6. Hvorfor kastrering/sterilisering?
Det er ditt ansvar som katteeier å sørge for at overpopulasjonen av katter i Norge ikke øker. Hver dag avlives friske katter, fordi de ikke har et hjem. Du må derfor sterilisere/kastrere katten din når den er ca 6 måneder, eller senere dersom du adopterer en eldre katt. Organisasjoner som formidler katter til adopsjon har ofte sørget for sterilisering/kastraksjon, men spør dersom dette er uklart.

7. Så mange krav!
Syns du dette var urimelig mange krav? Da bør du revurdere om du egner deg som katteeier, og kjøpe deg en plante i stedet.

Til framtidige ansvarlige katteeier: Lykke til med ditt nye familiemedlem! Måtte han/hun bringe deg glede, kos og lek i mange år!

PS. Plan B
Dersom du av en eller annen tvingende grunn blir nødt til å gi fra deg katten: ta kontakt med veterinær/organisasjon som kan formidle den til et godt og varig hjem.

Reklamer