Verdens vanndag (World Water Day)

Verdens vanndag ble vedtatt av FN i 1992, og har siden 1993 blitt markert årlig. For oss som bor i Norge er rent vann fra springen en selvfølge. Vi kan drikke så mye vi vil, lage mat med vann, sørge for god hygiene ved å vaske opp, dusje, bruke vannklosett, og vaske klær og hus. De færreste av oss trenger noensinne å bekymre oss for vanntilførsel. For svært mange andre er situasjonen helt motsatt, og dette har konsekvenser langt utover det kroppslige behovet for X antall liter vann pr dag.

When Water Drops Collide

Kvinner og barn bruker nesten 40 milliarder timer hvert år på å hente vann! Å ha lang vei til vannet er ikke bare fysisk slitsomt. Det fører til mindre tid til utdanning, omsorg og inntektsgivende arbeid. Det rammer spesielt jenters mulighet til utdanning. Den tiden som burde vært brukt på å danne grunnlaget for en bedre fremtid blir i stedet brukt på å hente vann. (Hamre, 2006)

I år er fokuset for Vanndagen vann til byer. Befolkningsveksten i byene øker raskere enn infrastrukturen, noe som blant annet fører til at mange bor i slumområder med svært dårlige sanitære forhold. Dette er en stor helserisiko som vil bli betydelig mindre med tilgang til rent vann. Det er lagt opp til mange forskjellige markeringer av dagen verden over, også i mange norske kommuner. Undersøk hva som skjer i din kommune, og hvordan du kan bidra til at flere blir sikret rent vann.

World Water Day på Facebook.
World Water Day på Twitter.

Andre om Verdens vanndag:
Retten til rene dråper – Plan Norge
Vannet som dreper – Amnesty

Kilder:
World Water Day
WorldWaterDay2011
Verdens vanndag – hva så?

Reklamer