Earth Hour – Beyond the Hour

WWF opplyser på nettsidene til Earth Hour at nesten 5 millioner mennesker verden over støtter aksjonen deres. Videre forteller de at

Earth Hour has done a lot to raise awareness of sustainability issues. But there’s more to it than switching off lights for one hour once a year. It’s all about giving people a voice and working together to create a better future for our planet.

Dette høres veldig bra ut selvsagt. Bortsett fra at det egentlig ikke sier noe som helst. «Has done a lot» – hva da? Har Earth Hour noen målbar effekt? Earth Hour er en kampanje som visstnok skal føre til holdningsendringer. Virker det? Finnes det tall som viser at flere har blitt mer bevisste sitt energiforbruk og sin egen belastning på miljøet siden Earth Hour startet i 2007? Er det flere som gjør det de kan for miljøet i hverdagen? Jeg våger å anta at WWF hadde opplyst tall dersom de faktisk så en effekt.

Bakgrunnen for deltakelse i aksjonen er

(…) to show their support for environmentally sustainable action.

Det er vel og bra, men steget fra å skru av lyset i én time én gang i året til å gjøre noe hver eneste dag er langt. Og det er det vi velger å gjøre i hverdagen som vil ha betydning. Som ved alle andre større forandringer krever det daglig innsats, stadig bevisstgjøring, og at man ofrer noe av det man er vant med fra før. Du gjør ikke en dritt for miljøet hvis alt du bidrar med i løpet av ett år er å delta på Earth Hour. Det hjelper ikke å vise din støtte til bærekraftige handlinger uten å bidra selv. Hvis du både deltar og tar ansvar i hverdagen: yay, you! Det er flotte greier. Bare du faktisk gjør noe.

Den nye satsningen fra WWF, Beyond the Hour, er et steg i riktig retning. Jeg håper virkelig at aksjonen fører til en holdningsendring. At spesielt store aktører begynner å gjøre noe for miljøet hver eneste dag. Industrien og politikere verden over kan bidra i mye større skala enn en liten person i et lite land. Det betyr ikke at jeg mener at vårt bidrag er fåfengt. Hvis hver eneste person gjør sin del blir det bidraget også stort. Til sammen. Og det skal WWF og Earth Hour ha: de får folk verden over til å gjøre noe sammen.

Les også:
VamPus’ Verden: Earth hour – ren symbolkampanje
Hannelk: Vikarierende #earthhour-kritikk

Reklamer

2 kommentarer om “Earth Hour – Beyond the Hour

 1. Du stiller flere gode spørsmål, synes jeg. Det er mulig å måle effekten av holdningskampanjer også. Kanskje det hadde vært betimelig av WWF å gjøre det etter et par år med denne kampanjen?

  Basert på mye av kritikken som har kommet i år, virker det som overraskende mange tror Earth Hour er et faktisk strømparetiltak som har som mål å redusere bruken av elektrisitet. Så det hadde vært spennende å se om dette er den djengse oppfatning.

  1. Takk! 🙂

   Ja, jeg syns de burde undersøke om det har noen effekt. Hvis ikke er det jo bortkastet tid. Ingen grunn til å holde på et tiltak som ikke fungerer. Dersom studier skulle vise at det fungerer er det supert selvfølgelig, og da må de bruke de tallene for alt det er verdt for å nå enda flere.

   Enig, det hadde vært interessant å se hva folk flest mener kampanjen handler om, og om de deltar/ikke deltar på grunnlag av hva den faktisk går ut på.

Kommentarer er stengt.