Kvinnelige former på vei inn i varmen

Dette er et tema både dagspresse og den kulørte presse ynder å ta opp periodevis, uten at modellene som brukes forandrer seg nevneverdig. Denne gangen er opphavet for påstanden et cover for italienske Vogue, der tre formfulle modeller poserer ved et kafébord (i undertøyet). Etter bildet å dømme er de normalvektige, og dermed mange kilo tyngre enn sine catwalkkolleger, noe som altså tas til inntekt for at kvinnelige former er på vei inn igjen. Helle Skjervold har skrevet en interessant artikkel om dette i Aftenposten, og har blant annet intervjuet redaktør i Personae, Elisabeth Skjervum. Hun sier:

Så lenge vi har overflod i form av rikelig tilgang på mat, vil det slanke idealet råde. Å være slank gir indikasjoner om at man har kontroll, noe som ligger dypt forankret i vår kultur. Kulturen handler jo dypes sett om å kontrollere naturen, inkludert kontroll over sin egen natur. (Aftenposten, 02.07.11)

Dette er et viktig poeng. For selv om påstanden om at kvinnelige former er på vei inn igjen stadig dukker opp igjen, kjører media alltid knallhardt på med artikler om slanking og selvkontroll. Trening, kosthold og kropp. En vellykket kvinne i dag er ikke bare slank, hun er også veltrent og velinformert om kosthold. Helseaspektet har blitt det nye alibiet for slanking.

buRnOut
Illustrasjonsfoto: boldiest

Kontroll, kontroll, kontroll
I en hverdag full av krav og muligheter er kontroll og disiplin nødvendige egenskaper. Dette gir seg utslag i at vi søker å personifisere kontrollen via kroppen, vårt bilde utad. Anoreksi er den ekstreme enden av skalaen, mens det for de fleste av oss handler om å begrense inntaket av usunn mat og å trene mer eller mindre regelmessig. Og for svært mange gir denne livsstilen en evig dårlig samvittighet, for man kan aldri gjøre nok, og man kan aldri gjøre det riktige. Pressen forandrer spillereglene fra dag til dag, med sine artikler om trenddietter og trendtrening. Det som var best for deg i går er helt ut, ja, faktisk feil, i dag.

Og det er ikke bare kroppen som skal være på stell: du skal arrangere de kuleste venninnepartyene, handle de hippeste klærne, velge det stiligste interiøret, være den beste elskerinnen med de mest fantastiske orgasmer, og være den flinkeste medarbeideren i den mest givende jobben. Og denne uka skal man altså ha kvinnelige former (men man skal selvsagt ikke være overvektig). Er det rart man føler behov for å kontrollere noe?

Media som årsak til spiseforstyrrelser
I artikkelen til Skjervold blir også korrelasjonen mellom tynne modeller og spiseforstyrrelser tatt opp.

– Jeg mener koblingen mellom tynne modeller i blader og spiseforstyrrelser blant unge jenter er noe overdrevet i dagens samfunn, og en meget forenklet forklaringsmodell, påpeker Det Nye-redaktør Mari Midtstigen.

– De tynneste modellene er på ingen måte noen gode forbilder, men jeg tror de fleste mennesker vet at modeller lever i en ekstremtilværelse og sammenligner seg derfor ikke direkte med dem, sier hun. (Aftenposten, 02.07.11)

Jeg gir henne langt på vei rett i det hun sier, men at unge jenter ikke sammenligner seg med modellene mener jeg er altfor naivt av henne å tro. Det Nye satser ikke på de yngste, men blader som retter seg mot jenter helt ned i 12-13 års alder bruker og viser både modeller og kjendiser som leserne deres både sammenligner seg med og ønsker å bli som. En amerikansk studie viser at unge jenter som slanker seg er storforbrukere av magasiner:

For example, 73% of girls who used diet pills were frequent readers of the magazines, while only 42% of girls who did not use diet pills were frequent readers. Similarly, 79% of the girls who vomited to control weight gain were frequent readers of the magazines, compared to only 43% of girls who did not vomit to control weight gain. (Eating Disorders Treatment)

Dette betyr ikke at media er årsak til spiseforstyrrelser, men at det er nødvendig å være bevisst på at en del av leserne deres er i en utsatt gruppe, og at mange bruker blader som inspirasjon til selvdestruktiv adferd.

Den store stygge ulven
Jeg er ikke ute etter å ta media. Riktig nok syns jeg de i svært mange tilfeller kunne utvist bedre skjønn, men det er vi lesere som velger å betale for glossy covere og lovnader om slankhet og lykke. Dagbladet hadde ikke brukt enhver anledning til å poste (perfekte) pupper om de ikke oppnådde mange klikk med det, og VG.no hadde ikke startet vektklubb.no om det ikke var penger i å oppfordre folk til slanking, trening og sunnere livsstil. Money talks, og vi betaler både i form av penger og inntrykk som påvirker oss negativt. Men det hadde vært deilig med aviser og blader som fokuserte mer på livsglede, indre kvaliteter og normale kropper enn utvendig perfeksjon og materielle goder.


10 kommentarer om “Kvinnelige former på vei inn i varmen

  1. Jeg synes at presset er blitt større på oss godt voksne også. Man skal lykkes i karrieren, ha riktig kunst på veggene og riktige møbler, se godt ut, ha greie på fin vin…

    Det er ikke lett å henge med!

    Jeg har forresten begynt på «the Discomfort Zone». Jeg liker den kjempegodt så langt og har bestilt an av samme forfatter.

    1. Ja, det er ingen tvil om at det er økende press for alle grupper, siden vi blir bombardert med inntrykk fra alle kanter. Man må virkelig ta seg en pust i bakken og finne igjen fokuset på hva som er viktig innimellom.

      Så flott! Jeg har ikke lest mer i den ennå, men tar den nok opp igjen etter hvert. Likte den godt, men den krever mer konsentrasjon enn jeg har for øyeblikket.

  2. Åh, jeg er så lei av hele debatten!! Slankeannonser over alt, med bilder av en kvinne, svært sjelden en mann… Hvorfor? Jo, fordi de vil skåre på kvinners usikkerhet!

  3. Bra skrevet Hege! Kjenner at jeg blir provosert av slike debatter om slanking. Når jeg går i butikkene, og så går forbi en butikk med stor mote, men prøvedukken bruker størrelse 38? Er det det som er stor mote? Og, stor mote som blir presentert er helt normale personer. ARG. Som de det var bilde av her, de er helt normale, flesteparten i dagens samfunn er ikke undervektige. Det er press over alt. Virkelig over alt, og man klarer ikke å skåne seg for det, da faller man jo helt utenom.

    Det er ikke tvil fra min side at media og samfunnet påvirker spiseforstyrrelser. Må ikke være en utløsende faktor, men for min del i alle fall en opprettholdende faktor. man skal være så perfekt. Se bra ut til en hver tid og være god i alt.

  4. Ja, dette er et stort område. Dessverre er det alltid noen som tjener på at vi mennesker føler oss utilstrekkelige. Det kan være både økonomisk, men også ideologisk. Dette gjelder både private aktører med kortsiktig økonomisk vinning for øye, men også politikerne med sine mer eller mindre åpenbare agendaer. Og dessverre, vi blir alle tvunget til å være en del av dette.
    Men prisen for samfunnet vil vise seg å bli høy, tror jeg, for enkeltmenneskers strev med å mestre livet, ja det straffer seg i det lange løp. Bare synd det tar så lang tid og medfører så mye lidelse før det skjer noe på systemnivå.
    Vi trenger raushet, vi trenger gi hverandre tillit. Vi kunne begynne med å fortelle hverandre at vi er ok, vi strekker til, vi trenger ikke streve så mye. Kanskje vi skulle begynne med å bare være, i stedet? Mennesket er også natur, hva med litt vern av menneske og dets mangfoldighet?

Kommentarer er stengt.